Fehér borok, Rosé borok, Vörös borok

A borászat termékei

Borgarázs Manufaktúra

Tóth András, a Borgarázs Manufaktúra alapítójának az életében, a bor már 15 éve a mindennapok részévé vált.
Először tematikus kóstolásokat tartott, majd végzett borászként kisebb-nagyobb sikerei születtek. Ezeket követően döntött úgy, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Az elmúlt 15 év szorgalmas munkája meghozni látszik a gyümölcsét, a folyamatos fejlesztések mentén, mára egy színvonalas 130 HL technológiai kispincét alakítottak ki párjával. Borászatuknak a hagyományos boltíves pince mellett, egy modern kis erjesztő tér is rendelkezésre áll, a borok elkészítéséhez.

Pincéjük, a Dunakanyar szívében Dunabogdányban található, a településük régi szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokkal rendelkezik. A régi falusi svábházak mindegyike alatt, boltíves borospincék sokasága rejtőzik, amelyek a filoxéra előtti időkben csordulásig voltak borral. Nekünk a hagyományos boltíves pincénk mellett egy modern kis erjesztő tér áll rendelkezésre a borok elkészítésére.

Dunabogdánynak egy saját szőlőfajtája is van a Bogdányi dinka, amely hosszú kitartó munkának köszönhetően mára már eltelepítésre került a falu fölé emelkedő kutyahegyi területükön. Ültetvényeik nagyobb része Dunabogdánytól 29 Km -re találhatók, de terveik között szerepel helyben, egy nagyobb ültetvény kialakítása. Továbbá céljuk, hogy a Dunakanyar kiemelkedő borászatává nőjék ki magukat.

Mindösszesen 2,5 hektár saját területtel rendelkeznek, és mellette további 1 hektárról vásárolnak fel alapanyagot. A termőhelyre inkább a
fehér fajták a jellemzők, de a klasszikus kékszőlők is megtalálhatók.

Eredményeik:

  • Zenit-Csajos 19’ félédes borukkal bronz minősítést kaptak, 88 ponttal a világ egyik legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards-on!
  • A Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyt 2004-ben rendezték meg először, és a mezőny évről évre nő.  2017-ben rekord számú bort és pezsgőt zsűriztek, Magyarországot 70 bor képviselte. Idén nem kevesebb, mint 17,000 bort neveztek. A DWWA a legnagyobb és egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetés a borvilágban, április végén több mint kétszáz szakértő gyűlt össze Londonban, köztük 65 Master of Wine és 20 Master Sommelier. A díj társalapítója, Steven Spurrier idén átadta a zsűrielnök címet, a posztot három szakértő megosztva töltötte be: Sarah Jane Evans MW, Michael Hill Smith MW és Gerard Basset OBE MS MW.

A DWWA versenyén a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.

Csajos borukkal 2019  Magyarországi Újbor Versenyen ezüst helyezést is elértek.

Magyarországi Németek Országos Borversenyén:

  • Chardonnay: Arany érem! 790 átvételi szám, 19,10 átlaggal.
  • Olaszrizling: Arany érem! 789 átvételi szám, 18,75 átlaggal.
  • Kékfrankos: Ezüst érem! 333 átvételi szám; 18,00 átlaggal.
.