Fehér borok, Pezsgők

Cardium Borászat

A Cardium Borászat régen ismert neve, a Kovács Pince, mely 22 éves múlttal rendelkezik. Az új arculatú borászat, 2019-ben folytatta munkálatát új borásszal, Monostori Balázzsal. A Cardium könnyűvonalas, illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehér- és rosé borokkal jelent meg a piacon, majd 2019-ben megkezdték a szárnyaik bontogatását a vörösborok és pezsgők készítésének világában is.

Miért is CARDIUM?

A Cardium jelentése szívkagyló. A névválasztásban a helyhez való kötődésüket, a boraik jellemző értékeit, illetve filozófiájukat jelenítették meg.

A helyi kötődés magyarázata, hogy az egykori Pannon-tenger sekélyebb, melegebb hőmérsékletű részein – mint a Zsámbéki medence – jellemzően meszes vázú élőlények (csigák, kagylók) éltek, amelyek a tenger visszahúzódását követően keletkezett üledékben, a régiót jellemző mészkőalapkőzetben, megkövesedve jelenleg is megtalálhatóak. A vonatkozó tanulmányok szerint Tök község környezetében feltűnően magas volt a Cardium (szívkagyló) sűrűsége.

A borvidékre jellemző friss, gyümölcsös, harmonikus savháztartású borok alapja ezen a mészkőalapkőzeten kialakult magas mésztartalmú talaj.

 

.