Barion Pixel

Fehér borok, Vörös borok

A borászat termékei

Kőfejtő Pince

Tóth Péter Kőfejtő pincéje a Somló hegy nyugati oldalán található, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel.

Művelt szőlőik egy része itt található, kb. 1 hektár. Olaszrizling, Juhfark, Furmint és Hárslevelű.

Művelnek szőlőket még a hegy nyugati oldalán kicsit magasabban Juhfarkot és Furmintot, valamint a Ság-hegy déli oldalán használnak egy területet, ahol Syrah, Cabernet sauvignon és Juhfark terem. Így jelenleg kb 3 hektár területen gazdálkodnak. Szőlő termést 2017 óta nem vásárolnak, kizárólag a saját termést dolgozzák fel.

A szőlőt családja segítségével maga műveli Péter. A művelést két fontos tényező befolyásolja. A talaj összetétele, ami homok és agyag alapon bazaltmurva, ill. az a speciális mikroklíma, amit ezek a sötét ásványok a nap erejével hoznak létre. Ugyanis a növényt hatalmas hőösszeg éri, azáltal, hogy a lenyugvó nap “telibekapja” a területet, nyáron naplementéig magas a fénysugarak beesési szöge, így éjszaka a felmelegedő talaj tovább melegíti a szőlőt. Emellett a talaj víztartó képessége csekély, tápanyagban szegény. Ilyen adottságok mellett minimális termőfelülettel dolgoznak, ami tőkénként 6-8 rügy terhelést jelent. Így a tőkénkénti kevés fürthöz sok lombfelület fejlődik. Ez a dús lomb megvédi a termést a túlzott napsütés perzselő hatásaitól. A növényvédelem ma már megfelel az ökológiai gazdálkodás elvárásainak, és legfontosabb része a pontos tápanyag utánpótlás. A szőlőt teljes érésben szedik, fajtánként külön.

Mindezen körülmények határozzák meg a Kőfejtő borok beltartalmát, stílusát. – A savtartalom “nálam legalábbis” a somlói borokhoz képest alacsony. Ezt hozza a terület, erre építem fel a bort. – meséli Péter

A borkészítés hagyományos módon zajlik. A 220-260 literes szerednyei hordók zempléni tölgyből készültek, ezekben erjed, majd érlelődik a bor 6-8 hónapig, majd egy pontosan beállított bentonitos derítés után még szüret előtt palackoznak. Amióta bio körülmények között terem a szőlő, gyakorlatilag nem avatkoznak be a bor fejlődésébe. (nincs fajélesztő, enzimek, kombinált derítések stb…)

2015 tavasza óta a birtokon lakik családjával Péter, így minden nap részese a szőlő és a borok fejlődésének.

A házasított borok hagyományosan nagy hangsúlyt kapnak. A vulkáni talajnak köszönhetően a borok 2-3 év érlelés alatt elveszítik fajtajellegüket, és semmivel össze nem téveszthető „vulkánborrá” alakulnak. Nagyon fontos, hogy az érlelésre szánt bor megfelelő beltartalmakkal bírjon, hogy a több évig tartó érlelést követően harmonikus, jó ivású nedűvé váljon. A házasítás lehetőségével élve minden évjáratban készítenek Kőfejtő cuvéet, melyet hagyományosan 2-3 évig is érlelnek. Ezzel szemben a különböző fajtaborok nem készülnek minden évjáratban, és általában 1-2 éves korukban kerülnek a piacra.

.