Vörös borok

A borászat termékei

Matievics

A tulajdonosok, István és Anett 2009-ben véletlenül bukkantak Szálkán a Szekszárdi borvidék egyik leggyönyörűbb fekvésű birtokára – ami akkor egy elhanyagolt, gazzal benőtt 3 hektáros terület volt. Az első látásra tudták, hogy ez a hely gyökeres fordulatot hoz életükbe, így nem sok gondolkodás után megvásárolták a területet, és belevágtak a szőlő telepítésébe, a borászat kialakításába és a környék egyik legszebb vendégházának felépítésébe.
Évek alatt fokozatosan feladták korábbi budapesti életüket, így 2017 óta már teljesen a szőlőben élhetnek. 2011-től készül bor a borászatban, kezdetben vásárolt, mára már csak saját termelésű szőlőből.

A kis területhez mérten sok fajtával dolgoznak. Szekszárdhoz illően természetesen elsősorban vörös borok készülnek (merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc), de a chardonnay is tudja szép arcát mutatni ezen a borvidéken. Kimondottan kis, 1000-1500 palackos tételek készülnek.

István, a borász hiszi, hogy a jó bor készítéséhez együtt kell élni a borral, a kis méret pedig lehetővé teszi, hogy minden tételt, minden hordót „személyesen” ismerjen.
2020 egy nagy váltás a borászat életében. A vegyszeres gyom- és rovarirtás és a felszívódó növényvédőszerek elhagyásával a borászat elkezdte az átállást az ökológiai gazdálkodásra a szőlőben és a mellette található gyümölcsösben, és 2022-től bioborok készítésére állnak át. Meggyőződésük, hogy az átállással nem csak a fenntarthatósági szempontokat tudják érvényesíteni, de a bioborok világa egy-egy fajta és termőhely jellegzetességeit sokrétűbben tudják megmutatni.

.