Fehér borok, Vörös borok

A borászat termékei

Nyolcas Pincészet

Nyolcas Tamás verpeléti születése révén tősgyökeres egrinek is mondható. 1980-ban döntött úgy, hogy elkezd szőlőműveléssel, majd borkészítéssel foglalkozni. A 80-as évek elején telepítette el az első tőkéket a Pajdos majd a Marinka dűlőben. Egészen 1992-ig tartott ez az időszak, melynek során még több saját szőlőre tett szert. Hivatása azonban más városba szólította így megvált a szőlők nagy részétől és csupán csak két ültetvény maradt meg, illetve egy kis pince ostoroson. Ám a sok hazalátogatás, a két szép ültetvény és a pince elég alapot adott arra, hogy a 2000-es évek elején Tamás visszavegye az addig bérművelésbe adott területeket és hobbi szinten elkezdjen vele foglalkozni.

2001-ben új területet vásároltak, a Síkhegyen, ahova egy Franciaországból hozott Merlot klónt ültettek. A 2009-es volt az első év, amikor már komoly minőségi termést tudtak róla szüretelni, illetve megvásárolták a mellette lévő idős leányka ültetvényt, amit azóta felújítottak és szebben tündököl, mint valaha. Azóta minden nyár és rengeteg hétvége a szőlőben telt és kezdetét vette az a lassú folyamat, aminek köszönhetően 2012-ben úgy érezték, hogy megértek (és a borok is) arra, hogy bemutatkozzanak a hazai bort kedvelő és fogyasztó társadalom előtt.

A metszéstől a borok készítéséig minden munkafolyamatot a család koordinál és végez. 2012-ben elnyerte Tamás az Év Szőlőtermelője címet az egri hegyközségben, ami a leginkább szimbolizálja szőlő iránti szeretetét, belevetett hitét, és elhivatottságát. Hiszik, hogy igazán jó bort csak a legszebb és legegészségesebb, a lehető legtökéletesebben beérett szőlőből lehetséges készíteni.

 

.