Fehér borok, Vörös borok

A borászat termékei

Planina Borház

Családi, kézműves borászatukat 2003-ban alapították, azzal a céllal, hogy megőrizzék illetve továbbéltessék Mohács kitűnő adottságokkal rendelkező szőlőhegyének – az ő nyelvükön, azaz sokacul a Planinának – szőlő és borkultúráját. Ekkor kezdtek szőlőtelepítésbe és körvonalazódott a ma 5 hektáros birtok szerkezete. Bár a környéküket elsősorban fehérboros vidéknek ismeri a borértő közönség nagy része, a régi összeírásokból kiderült, hogy a filoxéra előtt 70-80%-ban Mohácson is – a közeli Villányhoz és Szekszárdhoz hasonlóan – kékszőlő fajtákat termesztettek. A mohácsi szőlőhegy termőhelyi adottságai – a rendkívül magas napsütéses órák száma, a kötött szerkezetű, kitűnő vízháztartású lösztalaj, a Duna rendkívül érdekes hatása az időjárásra mind – mind arra utaltak, hogy érdemes a fehérbort adó fajták termesztése mellett minőségi rozé, siller és vörösborok készítésével is próbálkozniuk.

Mitől kézműves?

Ma a kézműves borászat meghatározása viharos vitákat indít útjára különböző felületeken és fórumokon. A vitába nem szeretnének beszállni hiszen megvan saját véleményüm és hitvallásuk a kézműves borászkodásról. Az alábbi néhány sorban össze is foglalják:

A kézműves termék fogalma náluk mindig egy kitűnő alapanyagból készült, szakmailag felkészült,  kreativitással megáldott, hivatása iránt elkötelezett szakember által előállított, – a nagy átlagnál, iparinál – magasabb minőségű, egyediséget nem nélkülöző végeredményt jelent. A jó bor esetében ez az alapanyag náluk a megfelelően kiválasztott fajta (klón) megfelelő fekvésbe telepített és az adott borfajtához megfelelő terheléssel előállított termését jelenti. Ennek a termésnek az előállítása már önmagában is nagy feladat, hiszen sok kézi munkával, a tőkék terhelésének egyedi beállításával és a környezet lehető legkisebb szennyezésével kell hogy készüljön.

Az alapanyag kíméletes leszüretelése után a makulátlan tisztaságú eszköz, edény és minimális borászati gépfelhasználással, szakmailag felkészült emberi tudással kerül a szőlő feldolgozásra. Nem hisznek az intuitív borászkodásban, a teljesen magára hagyott must erjedésében. Kell a tapasztalt, értő szakember tudása az erjedés felügyeletére. Az így készült kézműves bor tökéletesen tiszta illatú és ízű, harmonikus, elegáns a termőhelyet és az évjáratot hűen tolmácsolja.

.