Pezsgők

A borászat termékei

Rácz Lilla

Rácz Lilla egyik különlegessége, hogy a Brut Nature nevezetű pezsgőjén kívül nem készít más tételt. Lilla tulajdonságai közé tartozik, hogy mindig kísérletezik valamivel. Ide értjük azt, hogy az alapborban lévő szőlőfajták arányait változtatja, vagy almasavbontással, vagy az érlelési idővel játszik.

Lilla a Siklós-Villányi borvidéken tevékenykedik, azon belül pedig Diósviszlón. Szőlész-borász családban nőtt fel, párja, Laci pedig a Sauska pincészet alapító főborásza volt. Lilla és párja Laci, 11 éve foglalkoznak pezsgőkészítéssel, azon belül is csakis a brut nature kategóriával!

A méthode traditionnelle az elkészítési módja. Ez azt jelenti, hogy elkészül a pezsgő alapbor, ami a második erjesztéshez egy koronazárral lezárt palackba kerül. Később a pince sötétségében, egy kalodában elfektetve van elrakva, ahol teszi a dolgát. A második erjedés sokkal lassabban megy végbe mint az első, általában egy-másfél hónapig tart és ezután kezdődik a pezsgő érlelése. Lilláék minimum 30 hónap érlelés után kezdenek degorzsálni. Ilyenkor megkapja azokat az aromákat, amiket az autolízis folyamata alakít ki, azt a bizonyos érlelt pezsgő ízt. Ha lejár ez az idő, Lilla elkezd kóstolgatni, és amikor az Ő szájízének megfelelő, akkor mondja azt, hogy készen van.

.