Fehér borok, Rosé borok, Vörös borok

Umenhoffer Pince

Pincéjük története 1975-ben kezdődött, amikor a nagyszülők megépítették a családi pincét. Nem volt ebben semmi rendkívüli, Hajóson mindenkinek volt, van és lesz pincéje. Ezekben a pincékben annyi bor készül, amit a család el is fogyaszt általában egy éven belül.

Az Ő történetük kezdetéhez 2009-ig kellett várni. Ekkor érezték először azt, ha már örököltek pincét, készítsenek bort. Ez 100 liter fehér és 100 liter vörösbor jelentett, ami azokban az időkben rengetegnek tűnt, viszont hamar kiderült, hogy nagyon is kevés. A borhoz szerencsére társultak barátok is, akikkel a folyamatos kóstolások közben hamar megfogalmazódott bennük, ami az előző hajósi generációkban is, ezt a „hobbit” ők sosem fogják feladni. Ha egy ilyen szép Pincefalut hagytak rájuk őseik, kötelességük, hogy tovább folytassák a több mint 200 éves hagyományt.

 

Ezekben az években ismerkedtek meg Mártival, aki azonnal partner lett a dologban, együtt készítették a borokat, művelték a szőlőket .2012-ben megvásárolták az első saját területüket, amit azóta szinte minden évben sikerült is gyarapítani kisebb-nagyobb szőlőkkel. 2013-ban került hozzájuk az első kadarka ültetvény, ami azóta is nagy büszkeségük, hiszen valamikor az 1950-es években lett telepítve. Szeretnék ezt majd így, ezekkel az öreg tőkékkel átadni egyszer a következő generációnak, két fiúnkak. Erről a területről készül pincéjük zászlós bora, a Márti Kadarkája. Kis vállalkozásuk következő nagy lépése a 2018-ban elkészült vendéglátó pince, a Pincefalu központjában, ahol már akár a szüreti időszakban is kényelmes, tiszta és szép környezetben tudnak vendégül látni akár 60 főt is.

 

Távlati céljuk, hogy „kis pince” tudjanak maradni. Annyi szőlőt művelni és annyi bort készíteni, amit családi vállalkozásként, együtt az eddig megszokott odafigyeléssel tudnak megvalósítani. Továbbá hogy ebben a kis pincében az idelátogatóknak meg tudják mutatni milyen a hajósi életérzés, milyenek a hajósi borok, milyen a gasztronómia.

.