Nyugat vs Kelet

16 300 Ft Áraink bruttó árak

Döntsd el TE hogy melyik borvidék bora a nyerő!

Raktáron

A válogatásban szereplő tételek

A színpadon a nyugati és keleti borvidékek borai. Nagyon szoros mérkőzés hogy ki is érdemli az első helyet, de valójában ez mindenkinél máshogy alakulna. Döntsd el TE hogy melyik borvidék bora a nyerő!

Lavici Borházak – Birtok Cuvée (2018)

A 2018-as bisztró boruk rendkívül izgalmas, fűszeres és egyszerre gyümölcsös. Karakteres, de mégis könnyed, jó ivású bor.
A kékfrankos gyümölcsössége és a cabernet franc fűszeressége mellett a merlot bársonyossága jelenik meg ebben az évjáratban. Visszafogott hordó használat és tartályos érlelés után került házasításra. Évszaktól függetlenül mindig jó társaság könnyebb étkezésekhez, akár hétköznap estéken,
akár ünnepi alkalmakon.

Hajdú Roland – Rizlingszilváni (2020)

1981-ben telepítették Bogácsra a fajtát, melynek megmaradt parcelláiban már koros, öreg tőkéket találunk. Minden évben itt kezdik Rolandék a szüreti időszakot, a fajta korai érésű, jellemzően szeptember elejére éri el a megfelelő érettséget. Könnyed, kissé illatos, általában picit lágy bort ad, amit a Roland esetében a talaj és a tőkék életkora némiképp kompenzál.  Ausztria és Németország egyik vezető fajtája, könnyed, mindennapi fogyasztásra alkalmas fajta.

A 2020-as évjárat:
A 2019-es Rizlingszilváni sikerein felbuzdulva folytatták a tavalyi gyakorlatot és a bogácsi Galagonyás dűlő három parcelláját (összesen 0,9 ha) időben lépcsőzetesen szüretelték, így érve el, hogy a fajta gyorsan elvesző aromatikus képességeiből minél többet megőrizzenek. 1- 1,5 kg-os terheléssel szüreteltek, a rövid héjon áztatás után az újbor hordóban spontán erjedt. Ezt követően tartályban érlelődött néhány hónapig finomseprőn. Illatában diszkréten elsődleges szőlőillat és mezei virág bukkan fel, némi mézes felhanggal. A vulkanikus talajnak hála az alacsony (5,3g/l) savak ellenére jó a tartása. A spontán erjesztésben 6g körüli maradékcukornál állapodtak meg.

Palkó Borok – Báthori (2019)

Nagyon konzisztens, összesimult benne minden: a kiváló termőhelyi értékek és a körtés, birses, gyümölcsös jegyek, halk virágos díszekkel fűszerezve. Hosszabb erjedés, diszkrét maradék cukortartalom, kifejezetten kerek bor.

“A Báthori az egyik legrégebbi ismert, közel ötszáz éves abaújszántói dűlő. Eredendően Thurzó-birtok, majd 1543-ban Báthori András országbíróé lett – ő róla nevezték el később a területet, melynek termőértékét jelzi, hogy 1680-ban a Rákóczi család szerezte meg.”
(Boros-Tóth István)

GOBRI Pince – Kékfrankos (2016)

250 literes kishordókban 11 hónapot töltött finomseprőn, pikáns savakkal, kellemes gyümölcsösséggel felvértezett bor.
Az ültetvény a gyöngyöstarjáni Borhy dűlőben található, 2012-ben lett telepítve. Sorok hegy-völgy irányban ültetve. Ernyőművelési mód 1 szálvesszővel. Tőke terhelés az 1,6 kg.  Három fajta talajtípus van az ültetvény alatt sorokra merőlegesen -meszes – vulkanikus- barna erődtalaj.

Szüret időpontja: 2016.10.10.
Mustfok: 20.0°
Sav: 5.8 g/l

Gervai János Pincészet – Brúnó (2020)

Csillogó halvány pink szín. Illatában keverednek a virágos, az aszalt gyümölcsös és herbás gyógynövényes jegyek. Szájban kerek, olajos szerkezetű bor közepesen hosszú lecsengéssel. Aszalt barack, virágok és gyógynövények vezetik a kortyot.

Étel-bor párosítási javaslat:

  • Pisztráng Ceviche kakukkfűvel és aszalt barackkal
  • Zöldfűszeres pulykamell paszternák pürével

ARIAS – Pécselyi Muskotály (2020)

Kis területen terem az ARIAS-nál a fajta, ráadásul érzékeny is, ezért kiemelt odafigyelést igényel. Közepesnél könnyedebb testű bor szép savakkal, gyümölcsös, finoman parfümös ízzel. Intenzív kajszibarackos, aszalt körtés és narancsvirágos illattal. Jól behűtve ideális aperitif, friss zöldségekből készült salátákhoz isteni.

.